Heropname van je woonkrediet: is dat slim?

  • Als je over een woning beschikt en een hypotheek hiervoor hebt afgesloten, dan bestaat de kans dat je al een deel hebt afgelost.
      
    Als je nu op het punt staat een grote uitgave te moeten doen, bijvoorbeeld een dure renovatie, dan kun je in de meeste gevallen dit geld weer ‘terug lenen’. Dit wordt ook wel een heropname uit je woonkrediet genoemd.

    Heropnemen van geld uit je hypotheek kan op meerdere manieren positief zijn, omdat het tarief over het algemeen uiterst gunstig is. Daarnaast heb je geen notaris meer nodig en dat scheelt ook aanzienlijk in de kosten.

    In dit artikel leggen wij meer uit over de heropname en ook de voor- en nadelen die hiermee gepaard kunnen gaan.

    Enige kenmerken van een heropname

    Een heropname kan voor zeer diverse doeleinden worden gebruikt die allemaal gepaard gaan met onroerend goed, zoals renovatiewerken, uitbreidingen zoals een serre of uitbouw en zeer uiteenlopende verbeteringswerken. Maar je kunt ook de aankoop van een tweede pand of een stuk grond met een heropname financieren.

    Let wel, dat de rentevoet van de heropname niet per definitie identiek zal zijn aan de rentevoet die met jouw huidige hypotheek samen gaat. De rentevoet die men gebruikt is namelijk gewoon de meest actuele, houdt daar wel rekening mee.

    Daarnaast mag je trouwens ook helemaal zelf kiezen of je een schuldsaldoverzekering afsluit voor de heropname, dit is niet verplicht.

    In sommige gevallen zal de schuldsaldoverzekering die je tijdens het afsluiten van je hypotheek hebt genomen, het gehele bedrag van de hypotheek dekken (en dus ook de heropname).

    Een voorbeeld uit de praktijk

    Een stel heeft medio 2007 een woning gekocht en daarvoor 250.000 euro bij de bank geleend. Nu, in 2019, hebben ze 85.000 euro afgelost. De buren hebben onlangs een werkelijk prachtige serre aangebouwd, dit willen zij nu ook graag doen.Daarnaast willen ze ook de garage opknappen en de gevel van de hele woning onder handen nemen.

    Omdat het allemaal werken zijn die binnen een heropname vallen, kunnen ze gerust (een deel van) de 85.000 euro weer heropnemen om dit te financieren.

    Komt het bedrag van de werken boven het afgeloste bedrag uit? Dan kun je in principe twee dingen doen: zelf financiële middelen inbrengen, of een nieuwe lening afsluiten.

    Indien je woning overwaarde heeft, dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan een tweede hypotheek in plaats van een duur krediet.

    Een heropname van je hypotheek: de voordelen

    Een heropname heeft een aantal zeer duidelijke voordelen:

    • Er is geen notaris bij betrokken dus je hoeft geen aktekosten en notariskosten meer te betalen
    • Je hebt ook vrijheid met betrekking tot de looptijd van de heropname, want die hoeft niet gelijk te zijn aan de looptijd van je hypotheek zelf
    • Je hoeft niet het gehele afgeloste bedrag opnieuw op te nemen, maar je mag zelf het bedrag kiezen dat je leent
    • De rentevoet is in alle gevallen een stuk lager dan de rente van een regulier krediet of een lening

    Een heropname van je hypotheek: de nadelen

    Er zijn ook een tweetal nadelen, maar of die in jouw geval ook gelden is erg persoonlijk:

    • Je betaalt geen notariskosten, maar wel dossierkosten. Dat zal meestal uitkomen op een bedrag van 250 tot 300 euro.

    • Indien het bedrag dat je wilt lenen hoger is dan het reeds afgeloste deel, dan zal je alsnog een nieuwe lening moeten afsluiten. Het is verstandig om dan te beoordelen of twee leningen naast elkaar wel zinvol zijn.

    Immokrediet.be beschikt over een uiterst handige online tool, waarmee je precies kunt berekenen welke lening het beste bij jou past, hoeveel je maandelijks zult betalen en hoeveel je kunt lenen.

    Wil je meer informatie over een heropname, of een geheel nieuwe financiering?
    Neem dan snel contact met ons op, of kijk rustig rond op de website.

Meer advies in financiering