Je woning door meer dan één makelaar laten verkopen? Mag dat?

  • De meeste mensen willen niet hun huis zelf verkopen, maar schakelen daarvoor een immomakelaar in. Een verstandige en pragmatische keuze, want bij de verkoop van een woning komt er veel kijken. De woningmarkt is een zeer specifieke markt die kennis van zaken vereist, als je wilt dat jouw pand voor een mooie som van eigenaar wisselt.

    Veel mensen vragen zich echter af, of ze meerdere verkoopmakelaars tegelijk kunnen inzetten. Vaak omdat ze zo snel mogelijk van het huis af willen zijn en op meerdere paarden wedden kan dat realiseren.

    Maar: let dan heel goed op het soort contract dat je afsluit! In dit artikel leggen wij je de 3 hoofdvormen uit en waar je op moet letten, wil je jezelf niet in de vingers snijden.

    Optie 1: Een exclusief contract

    In de meeste gevallen wordt met een verkoopmakelaar een exclusief contract getekend. Waarom? Omdat de makelaar een redelijk vergoeding krijgt voor het verkopen van jouw huis en de kans op dit bedrag wil hij of zij het liefst niet met een ander delen. Een exclusief contract behelst een opdracht tot verkoop van je huis aan slechts één partij.

    Wanneer je dit contract schendt door een andere makelaar tegelijk in te huren, of zelfstandig je huis te verkopen, dan riskeer je een boete van maximaal 75% van het ereloon bij de verkoop van het huis.

    Het ereloon betreft doorgaans tussen 3% en 4% van de verkoopprijs. Staat je huis bijvoorbeeld voor een half miljoen te koop, dan kun je toch al gauw een boete van plusminus 15.000 euro krijgen. Oppassen geblazen dus!

    Optie 2: Een co-exclusief contract

    Een co-exclusief contract voorziet in een bemiddelingsopdracht die door meerdere verkoopmakelaars wordt opgepakt. In dit geval spreken de makelaars veelal onderling af, hoe het ereloon zal worden verdeeld. Vaak komt dit toe aan de makelaar die daadwerkelijk het huis verkoopt.

    In het geval van een co-exclusief contract zullen zeer duidelijke afspraken gemaakt moeten worden tussen partijen onderling, om misverstanden te voorkomen in een later stadium.

    Er rust in elk geval altijd een verplichting tot informatieverstrekking wanneer het huis verkocht is, zodat de andere makelaars niet zinloos werk doen.

    Optie 3: Een niet-exclusief contract

    Een 3de manier van het inhuren van een makelaar is middels een niet-exclusief contract. In dit geval wordt alle exclusiviteit uitgesloten en kan in principe iedereen het huis verkopen: van de eigenaar tot de notaris en familie van de eigenaar.

    De makelaar zal dan moeten bewijzen dat de verkoop via diens praktijk heeft plaatsgevonden, om aanspraak te maken op het ereloon.

    Deze constructie is veruit het meest risicovol, omdat er veel potentie is tot onderlinge discussie. Doordat er zo weinig op papier is vastgelegd, kan de verkopende partij geconfronteerd worden met meerdere mensen die uiteindelijk het ereloon willen.

    Wat is in jouw geval de slimste keuze?

    In vrijwel alle gevallen wordt gekozen voor een exclusief contract, omdat deze het meest duidelijk en onomwonden is. Zo word je als koper niet met vervelende problemen achteraf geconfronteerd doordat er te weinig op papier is gezet.

    Je kunt gemakkelijk een goede immomakelaar vinden die kennis heeft van jouw buurt, waardoor je alsnog verzekerd bent van een goede en snelle verkoop.

    Wil je vast weten hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe woning? Of ben je benieuwd naar extra mogelijkheden, zoals een overbruggingskrediet voor de fase waarin je huidige pand te koop staat?

    Kijk dan op Immokrediet.be voor een handige simulatie van je toekomstige woonlening. Zo kun je vast kijken, welke hypotheek het beste bij jou past!

    Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons, wij beantwoorden deze graag voor je.

Meer advies in andere