- Geschreven op 9 september
- andere
Je kunt een woning tegenwoordig geheel op eigen houtje verkopen. Sommigen kiezen hiervoor, vanwege de kosten die ze hiermee menen te besparen. Maar een verkoopmakelaar kan je met zoveel zaken bijstaan, dat je de kosten die je maakt veelal terugverdient met de prijs die je voor je woning krijgt.
Je kunt zelfs opteren voor meerdere makelaars tegelijk om je huis te verkopen. Is dit zinvol? In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende contracten die je kunt afsluiten en welke gevolgen dit heeft voor het verkoopproces.
Optie 1: een exclusief contract
In verreweg de meeste gevallen tekenen mensen een exclusief contract met de verkoopmakelaar. Het is in dat geval niet (meer) toegestaan de woning zelfstandig te verkopen, noch via een andere makelaar. Schend je deze voorwaarde? Dan dien je vaak een vergoeding te betalen die uit een bepaald percentage van het ereloon bij verkoop bestaat.
Deze voorwaarde geldt vanaf het moment dat jij een compromis tekent, of een schriftelijk bod ontvangt. Heb je een fantastische makelaar? Dan is dit een prima optie. Als je echter snel je huis verkocht wilt hebben, kan het lonen om de andere opties eens te bekijken.
Optie 2: alle exclusiviteit uitsluiten
Het tegenovergestelde van een exclusief contract is de optie om iedereen vrij baan te geven de woning te verkopen. Dus niet alleen eventuele makelaars maar ook de huidige eigenaar, of de notaris. Het ereloon wordt dan alleen betaald aan de persoon, die een bewijs kan overleggen van de verkoop aan de bewuste koper.
Op zich is dit natuurlijk een mooi idee op papier, maar er is ook nogal wat ruimte voor interpretatie en discussies. Je kunt dan nadien met meerdere personen worden geconfronteerd die geld van je eisen. Probeer daarom dit toch op één of andere wijze in een overeenkomst vast te leggen.
Optie 3: een co-exclusief contract
Wil je liever de gulden middenweg kiezen? Dan kun je ook nog gaan voor een co-exclusieve bemiddelingsopdracht. Je geeft dan in één contract meerdere makelaars exact dezelfde opdracht en de makelaars spreken onderling af hoe het ereloon zal worden uitbetaald.
Je hoeft dan als koper dus één bedrag aan ereloon te betalen en de verkopende partijen verdelen dit naar eigen wens. Zo sta je niet voor het risico dat je meerdere partijen moet betalen. De meewerkende vastgoedmakelaars zijn verplicht om de anderen op de hoogte te houden van een eventuele verkoop, door de verkoopovereenkomst te overhandigen. Zo weten de anderen dat de opdracht eindigt.
Dus welke optie is nou eigenlijk het meest aantrekkelijk?
Zoals we aan het begin al hebben aangegeven, zijn de meeste opdrachten exclusief. De makelaardij is een sterk concurrerende wereld en makelaars willen nu eenmaal graag zo veel mogelijk huizen succesvol verkopen. Voor jou als verkoper is een co-exclusieve opdracht echter wel zeer interessant, omdat de kans groter is dat je je huis snel kwijt bent.
Bekijk gewoon eens bij jou in je regio wat er mogelijk is. Voor meer inzicht in je financiën kun je vast bij Immokrediet.be een simulatie uitvoeren, zodat je goed op de hoogte bent van je mogelijkheden.