De 5 grootste fouten bij de aankoop van een woning

  • Wanneer je een woning wilt kopen, zul je ongetwijfeld een bepaald beeld voor ogen hebben met betrekking tot hoe jouw droomhuis er uit moet zien. Misschien wil je wel een karakteristiek oud herenhuis, of een nieuwbouwwoning met een tuin aan het water? 

    In elk geval is het zeer slim om zulke dromen te hebben, omdat je daarmee al bepaalde voorwaarden schept waaraan je toekomstige woning zal moeten voldoen. Hierdoor creëer je een heldere visie, die het uitgangspunt zal vormen voor je aankoop.

    Bots je ineens op je droomhuis? Blijf dan echter ook met beide voetjes op de grond, en houd ook rekening met volgende zaken om een goede aankoop te doen. Zo weet je zeker dat je op safe speelt en vermijd je onaangename verrassingen!

    1. Het huis te weinig of zelfs helemaal niet bezichtigen

    Eén van de meest belangrijke momenten in het aankoopproces is de bezichtiging. Een huis kan er op de foto’s geweldig uitzien, maar pas als je in de woning zelf bent geweest, heb je er ook een gevoel bij. Soms kan een huis veel mooier ogen op foto’s dan in de werkelijkheid, of de kamers veel ruimer. Neem dus echt ruim de tijd voor de bezichtiging en vraag veel door, indien je zaken ziet die opvallen. Zo koop je geen spreekwoordelijke kat in de zak.

    2. Geen bouwkundige keuring uitvoeren

    Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Dit vraagt een kleine investering, maar is van onschatbare waarde. Verborgen gebreken komen op die manier gemakkelijk aan het licht, waardoor je in de toekomst niet tegen onvoorziene kosten aanloopt. Daarnaast weet je ook meteen of renovatie en herstel in de toekomst nodig zullen zijn en kun je je hier financieel op voorbereiden.

    3. Niet laten opnemen van ontbindende voorwaarden

    Neem in het compromis ontbindende voorwaarden op, omdat deze je beschermen tegen het betalen van een boete. Misschien zijn er bijvoorbeeld nog enkele onduidelijkheden in verband met je hypotheek? Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat je de hypotheek niet rond kunt krijgen, dan kan je dankzij een ontbindende voorwaarde zonder boete afzien van de aankoop. Zonder ontbindende voorwaarde ben je heel wat geld kwijt om onder de koop uit te komen.

    4. Meer bieden dan de vraagprijs zonder voldoende spaargeld

    Bied nooit meer geld dan je kunt uitgeven. Zelfs als een huis nóg zo mooi is, je riskeert dan in een situatie te belanden die je financieel niet aan kunt. En daar hebben jij noch de verkopende partij iets aan. Houd het hoofd dus koel, bespreek goed met je makelaar wat verstandig is. Het beste is de onderhandelingen door een aankoopmakelaar te laten uitvoeren, omdat hij of zij met een objectieve houding alle activiteiten voor je uit kan voeren. Zo laat jij je niet onverhoopt meeslepen met je emoties.

    5. Je wensen opzij zetten voor een huis dat niet je droomhuis is

    Koop geen woning die eigenlijk niet past in het plaatje van je droomhuis. Dit is per definitie niet altijd een ramp; soms valt je oog nu eenmaal op iets geheel anders dan wat je in eerste instantie wilde. Maar let wel altijd goed op dat je je wensen niet opzij zet uit angst of stress, bijvoorbeeld in een moeilijke markt of omdat het ineens "snel snel" moet gaan. Houd dus vast aan je principes en laat deze duidelijk merken aan je makelaar, zodat je droom echt uit kan komen.

    Hypothecaire lening bij Immokrediet.be

    Om financieel de beste keuze te maken en te weten te komen binnen welk budget je kunt zoeken, kun je ons altijd contacteren. Samen met jou kijken we naar alle mogelijkheden op basis van je inkomen en financiële middelen. Daarna weet je exact welke woningen voor jou haalbaar zijn, zodat je droom een realistisch doel wordt. Bel ons nu voor een afspraak!

Meer advies in andere