Heb je een nieuwe woning gekocht? Proficiat! Hoewel het altijd een beetje melancholisch is om een woning te verlaten waar je jarenlang gewoond hebt, is de intrek in een gloednieuwe woning ook spannend en leuk. Want je hebt niet alleen een nieuw onderkomen, maar vrijwel ook altijd een nieuwe buurt en omgeving om te verkennen of leren kennen.
Is je nieuwe huis groter dan je huidige pand? Dan kan je vast niet wachten om al die extra ruimte te mogen verwelkomen. Maar net zoals elke verhuis, is de verhuis naar een grotere woning een hele onderneming. Je zal er van versteld staan hoeveel spullen een mens in zijn/haar leven kan verzamelen.
Om je alvast op weg te helpen, geven we je hierbij enkele tips om je verhuis vlotter te laten verlopen.
Heb je al nagedacht over de inrichting van je woning?
Om een beeld in je hoofd te krijgen van hetgeen je allemaal nodig hebt, helpt het om van tevoren al na te denken over je nieuwe inrichting en interieur.
Wil je nieuwe spullen aanschaffen? Dan kan het slim zijn, om een maand of twee voor je verhuis al te shoppen en meubels en dergelijke te bestellen. Veel meubelzaken hebben een levertermijn van meerdere maanden. Zo weet je zeker dat je straks niet op een plastic tuinstoel televisie hoeft te kijken.
Een inventarisatie van de spullen die je meeneemt (of juist niet)
Om je eigen spullen allemaal mee te krijgen zonder het één en ander kwijt te raken, raden we aan om een lijst te maken van je gehele inboedel. Dit kan nogal wat werk lijken, maar na het opstellen van deze lijst is het gegarandeerd een stuk rustiger in je hoofd. Plus: je raakt minder snel iets kwijt.
Pak alles methodisch en georganiseerd in
Na het opstellen van de lijst is het verstandig kamer per kamer in te pakken. Schrijf ook zeker de inhoud op alle dozen. Dit scheelt je in een later stadium uren zoekwerk. Probeer ook artikelen van eenzelfde soort bij elkaar te houden. Dan is het een pak gemakkelijker om alles een plekje te geven in je nieuwe huis.
De verhuis zelf: hoe regel je die?
Of je zelf gaat rijden (allicht met wat vrienden) of een verhuisfirma inschakelt, hangt vooral af van je persoonlijke wensen. Met een firma ben je in één dag klaar, terwijl je zelf misschien meerdere dagen moet rijden omdat je bijvoorbeeld geen vrij van werk kan krijgen.
Woon je op een verdieping zonder lift? Dan kan het zelfs noodzakelijk zijn om een bedrijf in te schakelen, om meubilair veilig en in 1 stuk op je nieuwe adres te krijgen.
Maak kennis met de buren!
Ben je eenmaal aangekomen en gesetteld, maak dan zeker eens tijd vrij om je buren te leren kennen. Men zegt wel eens: een goede buur is beter dan een verre vriend… En wat is er nou leuker dan erachter te komen dat je nieuwe droomwoning ook eens leuke mensen in de buurt heeft?
Houd rekening met veranderende maandlasten
Op financieel vlak is het raadzaam om (ruim) van tevoren al een opsomming te maken van de extra lasten die je zult betalen. Want een groter huis biedt weliswaar meer ruimte, maar de jaarlijkse en maandelijkse lasten zullen ook hoger uitvallen. Onroerende voorheffing, water maar ook je energierekening zullen hoger uitvallen dan voorheen.
Maak daarom van tevoren een goede inschatting. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Heb je ook al nagedacht over een tussentijdse oplossing voor je hypotheek?
Tijdens een verhuis kun je soms tussen twee hypotheken in zitten. Doe je hier niks aan? Dan kamp je tijdelijk met dubbele maandlasten en dit kan erg kostelijk zijn. Wil je liever uitvogelen of er betere oplossingen zijn voor jou? Neem dan gauw contact op met Immokrediet.be. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie kijken we naar de voor jou beste oplossing.