Het klinkt als iets vreselijk engs: op de ‘zwarte lijst’ staan. Allicht hebben de bedenkers van deze term het ook een beetje zo bedoeld, om mensen enige schrik aan te jagen omtrent schulden. En teveel schulden hebben is natuurlijk nooit goed! Vandaar dat de overheid mensen in feite een beetje tegen zichzelf probeert te beschermen, door schuldenaren op de zwarte lijst te zetten.
Daarentegen moet het voor iedereen mogelijk zijn om bepaalde levensdoelen te behalen. Er zijn situaties denkbaar, die iemand met een lening kunnen helpen. Zelfs als deze persoon reeds problematische schulden heeft. De aankoop van een huis bijvoorbeeld.
Indien iemand goed investeert, zou het zomaar kunnen zijn dat het pand na enkele jaren ineens meer waard is. Daarom is het in sommige gevallen mogelijk, om te kunnen lenen als je op de zwarte lijst staat. In dit artikel lichten we toe hoe (en wanneer) je in aanmerking komt voor een lening.
Wat is de ‘zwarte lijst’ precies? En hoe kun je er op terechtkomen?
De zwarte lijst is in feite een lijst met alle schulden die iemand heeft vanaf 25 euro. Op de zwarte lijst komen niet alleen mensen voor met terugbetalingsmoeilijkheden, maar eigenlijk alle schuldenaren. Heb je schulden maar betaal je die netjes periodiek terug? Dan sta je als een zogeheten positief geval op de zwarte lijst. De zwarte lijst wordt door de Nationale Bank van België bijgehouden alsmede door de Beroepsvereniging van het Krediet.
Heb je helaas wel problemen met terugbetalen, dan heb je een andere notering op de zwarte lijst. Zodra je drie maanden achterstand hebt met het afbetalen van één of meer schulden, dan zal je worden aangemerkt als een problematische schuldenaar. Je krijgt hier wel altijd een waarschuwing voor op voorhand, zodat je de kans krijgt om de situatie eventueel recht te zetten vooraleer je een problematische vermelding krijgt.
Waarom de zwarte lijst en wanneer kom je er vanaf?
Het nut van de zwarte lijst is in feite tweeledig.
1. De lijst dient als bescherming voor de geldlener, om mensen te beschermen te diep in de schulden te komen die ze erna niet meer af kunnen betalen. Dit kan leiden tot buitengewoon vervelende en nare situaties, zoals huisuitzetting en faillissement.
2. Tevens dient de zwarte lijst ook ter bescherming van kredietverstrekkers, om risico’s met terugbetalen te verminderen. Een bank wil wel enige garantie dat een lening terug wordt betaald.
Wanneer je lening eenmaal is afgelost, dan blijf je gedurende 1 jaar nog een vermelding houden op de zwarte lijst.
Bij hypothecaire kredieten kan je bij terugbetalingsproblemen langer genoteerd blijven staan, tot wel 10 jaar. In de problemen komen met schulden heeft nu eenmaal consequenties en die kunnen je nog lang blijven achtervolgen.
Kan je een hypothecair krediet krijgen als je op de zwarte lijst staat?
Dan nu natuurlijk de vraag of je kunt lenen met een vermelding op de zwarte lijst. In het geval van een hypothecaire lening, kan dit enkel indien je reeds eigenaar bent van een woning. Heb je een problematische vermelding op de zwarte lijst en wil je een nieuw huis aanschaffen? Dan zijn hier helaas geen mogelijkheden toe. In dat geval kun je alleen onderhands lenen.
Dit houdt in, dat je iemand uit je omgeving mogelijkerwijs kan vragen om geld voor een woning.
Wil je met een vermelding op de zwarte lijst een hypothecair krediet aanvragen, dan gelden in elk geval de volgende voorwaarden:
- Je bent op het moment reeds eigenaar van een koopwoning
- Je weet eerlijk jouw financiële situatie toe te lichten
- Je beseft ook goed wat er in het verleden mis is gegaan en weet hoe je het nu anders aan kunt pakken
- Je belooft de nieuwe termijnen te allen tijde na te komen
- De nieuwe lening moet positief bijdragen aan je (nieuwe) financiële situatie
- De nieuwe termijnen moeten tevens lager zijn dan voorheen
Immokrediet.be zoekt graag jouw mogelijkheden voor je uit
Denk je aan alle bovenstaande voorwaarden te voldoen? Dan kun je in elk geval op Immokrediet.be alvast uitzoeken, of het nieuwe maandbedrag werkelijk lager zal uitvallen dan je huidige termijn.
Via onze berekeningsmodule wordt dagelijks de beste rentevoet berekend uit ruim 20 verschillende hypotheekverstrekkers, waardoor je direct meer inzicht hebt in je mogelijkheden.
Neem vrijblijvend snel contact op met Immokrediet.be. Of bereken hieronder zelf je hypotheek.